Згідно Закону України 3651-д орган місцевого самоврядування «Бабинська громада» (код ЄДРПОУ: 04370024) був реорганізований і увійшов до складу Новокалинівської громади

Для можливості відновлення сайту дзвоніть за телефонами: (0432) 55-43-69 - Метастудія (Вінниця)
Starostat.org.ua - розробка веб-сайтів для старостинських округів ОТГ України
Бабинська громада

припинила діяльність, увійшла до складу Новокалинівської громади

БОРЩІВНИК !!!

Дата: 28.04.2020 17:52
Кількість переглядів: 195

Борщівник Сосновського це - багаторічна рослина з 2-5-річним циклом розвитку.

З центрального бруньки на 3-5, рідше - на 2-3 році життя утворюєтеся квітковий пагін. Квітка - складний зонтик, білий або зелено-жовтий. Розмножується переважно насінням. Деяке насіння борщівника може прорости тільки через 5-6, або навіть через 12-15 років. Одна рослина може давати 15-20 тисяч, а в окремі роки - до 100 тис. життєздатного насіння. Борщівник - морозо- і холодостійка рослина. Висота рослин - до 2-2,5 м., порожнинне стебло завтовшки до 10 сантиметрів. Листки міцні, 80-100см, завдовжки і до 70 см завширшки.

Небезпека борщівника Сосновського для здоров’я людини пов’язана із наявністю фотоактивних речовин, що під дією ультрафіолетового (зокрема сонячного) випромінювання надають йому токсичних властивостей. Навіть одноразове торкання до борщівника призводить до опіків 1-3 ступенів. Борщівник також є контактним і дихальним алергеном. Особлива небезпека полягає в тому, що дотик до рослини спершу не дає жодних неприємних відчуттів. Якщо сік борщівника таки потрапив на шкіру, необхідно уражену ділянку одразу промити водою з господарським милом. Якщо ж з’явилися опіки, необхідно звернутися до лікаря.

Методи боротьби з борщівником:

1. Оранка декілька разів за вегетаційний період (через кожні 3-4 тижні, починаючи з моменту відростання борщівника) продовж від 2-3 до 5-7 років. Перша – поява можливості виїзду в поле; друга – до фази розгортання листків і викидання на поверхню суцвіть.

2. Найбільш доступним методом боротьби з борщівником є викошування рослин. Це необхідно проводити у кілька прийомів, оскільки рослини активно відростають від кореневої системи і відновлюються проростанням насіння. Систематичне скошування не дасть рослині змогу зацвісти і утворити насіння. Більш результативною буде боротьба, якщо після скошування відсікти лопатою товсті корені на глибину 8-12 см. Це забезпечить повне знищення рослин. Навіть на скошеній рослині насіння має здатність дозрівати.  Дрібні однорічні сходи борщівника легко знищити прополюванням.

3. Скошування до періоду цвітіння і не пізніше, як через 2-3 тижні після першого скошування. Не потрібно допускати рослину до цвітіння. Це найбільш ефективний і доступний метод.

4. Хімічним методом боротьби є використання гербіцидів  дозволених до використання в Україні. Перший раз - з початку відростання борщівника (квітень-червень), другий - через 15-20 днів, обов'язково до цвітіння.

Зважаючи на те, що борщівник викликає опіки шкіри, всі роботи щодо його знищення необхідно проводити у захисному одязі.


« повернутися

Веб-сайти для громад України - GROMADA.ORG.UA Веб-сайти для районних державних адміністрацій України - RDA.ORG.UA Веб-сайти для районних рад України - RAYRADA.ORG.UA Веб-сайти для відділів освіти та освітніх закладів - OSV.ORG.UA Розробка офіційних сайтів державним організаціям


офіційні сайти «під ключ»
для органів державної влади

Розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування
Пропонуємо веб-платформи по створенню власного веб-сайту державним органам влади, органам місцевого самоврядування та державним установам
Gromada.org.ua, Starostat.org.ua, Rayrada.org.ua, Rda.org.ua, Osv.org.ua